Wesp

Wesp

De gewone wesp, ook wel bekend als limonadewesp, is zwart en geel gekleurd. 

De wesp heeft een papieren nest, dat is samengesteld uit gekauwde houtvezels, vaak onder de grond of in de spouw tussen twee muren.

In het voorjaar bestaan er alleen maar koninginwespen die op een beschutte plaats overwinterd hebben, vaak zijn de koninginnen iets groter dan gewone wespen. Ze beginnen in het voorjaar een nest te bouwen, waarin ze dan de eerste lichting larven leggen. Deze larven groeien na ongeveer een maand uit tot onvruchtbare werksters en die nemen de taak van de koningin over door het nest af te bouwen en de larven te voorzien van voeding.

De koningin houdt zich dan alleen nog bezig met het leggen van eitjes. In augustus wordt er een tweede lichting larven gelegd die uitgroeien tot mannelijke wespen (darren) en kort daarna komt er een derde lichting larven die weer uitgroeien tot vrouwelijke wespen, maar dan wel vruchtbaar. Vaak sterven de darren vrij snel nadat ze vrouwtjes bevrucht hebben. De oude koningin en de onvruchtbare vrouwtjes (werksters) sterven allen en de bevruchte koninginnen zoeken een goede overwinteringplaats om zo een nieuwe cyclus te starten.