Walvis In Blik

Walvis In Blik

Verhit de koekenpan op een hoog vuur en voeg 25 g boter toe. Wacht tot het schuim verdwijnt, de boter heeft dan de juiste temperatuur. Leg de moot in de pan en houdt het visvlees tijdens het bakken in beweging, zo blijft de temperatuur constant.

Als de moot aan één kant mooi bruin is, keer je het om. Na 5 minuten is de vis nog rood van binnen, maar al wel klaar voor consumptie. Neem de moot uit de pan en laat deze nog een paar minuten rusten op een warm bord onder een deksel of aluminiumfolie.
 
Door overbejaging zijn veel walvissoorten sterk in aantal achteruit gegaan en worden met uitsterven bedreigd. Sinds 1931 werken landen daarom internationaal samen om de walvisvaart te reguleren. In 1982 werd door de IWC, Internationale Walviscommissie, besloten om vanaf 1986 een moratorium, een tijdelijk verbod, in te stellen op de commerciële jacht. Noorwegen erkent het moratorium niet en jaagt nog zoveel en zo vaak als het maar wil, IJsland sinds 2008 en Japan jaagt onder het mom van wetenschappelijk onderzoek op walvissen, wat natuurlijk volslagen onzin is.
 
Is de walvis nu echt een bedreigde diersoort zoals milieuorganisaties ons doen geloven of gaat het wel weer goed met de dieren? Het aantal walvissen is toegenomen sinds het verbod van 1986 en groeit nog steeds. Het verbod is dus wel degelijk nuttig, maar ondanks de mindere vangst staan er nog steeds 20 van de tachtig soorten walvis op de lijst van bedreigde diersoorten.
 
Toen mijn vrouw en ik op IJsland waren hebben we een biefstuk van de dwergvinvis gegeten. Er wordt daar beweerd dat er nog genoeg van is. Zo zijn er ook mensen die beweren dat het niet zo'n vaart loopt met het mileu.