Vuurwapens

Pistolen

Een paar prachtige pistolen en een peperbus, een pistool met meerdere lopen en een verwoestende uitwerking op alles wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit.

Deze tekeningen heb ik ooit gemaakt ter illustratie van een piratenboek en omdat ik geboeid was door de schoonheid van deze vuurwapens. Ik kan nu wel een hele verhandeling schrijven over deze prachtige pistolen, maar de bedoeling van vuurwapens is natuurlijk om je medemensen te doden of anderzijds zo ernstig te verwonden dat ze niet meer in staat zijn om enige weerstand te bieden.

Waar dit alles toe leidt wordt steeds duidelijker. De ene wereldoorlog is niet voorbij of de andere komt alweer aangerend en de wapens zijn nu zo krachtig dat het mogelijk is om de hele aardkloot te vernietigen. Het gevoel van onveiligheid komt vooral van de aanwezigheid van nucleaire wapens en deze zouden vernietigd moeten worden om ons en onze planeet te redden waar andere beweren dat het juist onze veiligheid verhoogd.

Aan de Dnjestr staan de door de Duitsers buitgemaakte Russische 152 mm kanonnen en de artilleristen zijn opgehangen aan de omhoog geheven lopen. Door de schaarkijker zijn ze duidelijk te zien. Met bloten voeten trachten zij met hun tenen de aarde te bereiken, de armen slap langs het lichaam hangend, het hoofd opzij geknikt op hun schouder wiegen zij ritmisch op de wind, met hun dode gezichten, die worden verlicht door de opkomende zon. Dit is zonder twijfel de veroverde batterij.

Een Voetbreed Aarde, Grigori Baklanov

Baklanov werd maanden na de invasie van het Duitse leger in de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog gerekruteerd voor het Rode Leger. Als 18-jarige soldaat werd hij naar het front gestuurd waar hij getuige was van de bittere nederlagen die het Sovjet-leger leed. Later werd hij officier bij de artillerie en kreeg verschillende medailles voor bewezen moed.