Vaar wel!

Batavia

De voorgenomen bezuinigingen van de gemeente Lelystad betekent dat Batavialand afscheid moet nemen van een handvol leermeesters die via Werkbedrijf Lelystad aan de werf zijn verbonden.

‘Dit gaat ten koste van de aandacht voor de Batavia. Het schip heeft veel onderhoud nodig. En minder klussen op de werf komt de beleving niet ten goede. Die geur, de geluiden, de beelden. Dat hoort bij de Batavia’, zegt directeur Vriezen van Batavialand.

De gemeente wil 300.000 euro subsidie aan Batavialand stapsgewijs afbouwen. Het gaat om het budget waar de leermeesters op de Bataviawerf uit worden betaald. Zij begeleiden uitkeringsgerechtigden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, naar een betaalde baan. ‘Leermeesters zijn essentieel voor het voortbestaan van de Batavia. De bijzondere geschiedenis van de werf is verbonden aan deze manier van werken. Immers, de werf is in de jaren tachtig opgezet als leer- en werkervaringsproject voor jongeren’, aldus Vriezen. 

‘De gemeente wil bezuinigen op het re-integratiewerk van de Bataviawerf omdat de kosten niet meer opwegen tegen de baten’, was het weerwoord van een woordvoerster van de gemeente.

Onderweg naar morgen

een zeilboot aan de horizon

door het diepe zeewater

BVL