Treinkaartje

Treinkaartje

Het was een warme dag, midden in de zomer. Ik was per trein op weg naar Zandvoort. Het was zaterdag en de trein was boordenvol.

Gelukkig was er toch nog een plekje vrij in de rookcoupé. Tegenover mij zat een dikke meneer. Toen hij de asbak open trok die vastgekoekt zat kwam de hele inhoud aan peuken en as over zijn broek heen. Alle twee keken we naar de puinhoop die zijn confectiepak verpeste, en toen keek hij naar mij. Ik maakte een grimas en met een wild gebaar veegde hij de as weg zodat zijn hele broek geruïneerd was.

Het is natuurlijk niet altijd lachen zoals in menig reclamespotje van de NS wordt voorgesteld. Het lijkt een gezellige janboel in de coupes met de zingende conducteurs Nick & Simon, maar ik moet zeggen dat ik dat zelden zo heb meegemaakt tussen de rails. Ik heb weleens het idee dat je eerder op je bestemming bent als je met een enveloppe op je hoofd naast een oranje brievenbus gaat staan, als dat je met het openbaar vervoer reist.

In 2003 besloot NS om een rookverbod in te stellen in de treinen. In sommige coupés zijn de asbakken nog terug te vinden, dichtgelast weliswaar, maar ze zitten er nog steeds als een reliek aan weleer. Binnenkort zal ze ook nog strengere juridische stappen ondernemen tegen passagiers die op de daken van treinen reizen.

‘Reizen op daken van treinen is riskant, onveilig en strafbaar. Reizen op het dak kan elk moment de dood van de reiziger bij ongevallen veroorzaken’, aldus een woordvoerder van de NS. Volgens de verklaring vertraagt ​​reizen op het dak de treindiensten en schaadt het waardevolle openbare eigendommen.