Theo en Margo

Skippybal

Toen we hier kwamen wonen in onze huurwoning werden we gewaarschuwd voor de buren Margo en Theo door een woordvoerder van de Woningbouwvereniging.

De eerste dag was al raak, tijdens de verhuizing viel de eettafel uit de verhuiswagen. Het uitschuifbare gedeelte schoot los en ramde de middenvoetsbeentjes van mijn broer tot een onontwarbare Chinese puzzel. Hij kon bijkomen bij onze buren Theo en Margo en hij werd zodanig in de watten gelegd dat hij niet meer kwam meehelpen met de verhuizing.

Dat niet alleen er zat nu ook een deuk in het grenen tafelblad wat me altijd attendeerde op het bizarre ongeval van mijn broer naast de al wat oudere beschadigingen veroorzaakt door acht vriendjes en vriendinnetjes van mijn oudste zoon, tijdens een  verjaardagsfeestje op Terschelling, die met de achterkant van hun mes en vork de tafel onherstelbaar hadden vernield toen ze ‘Patat! Patat! Patat!’ bleven scanderen. De putten zouden mij altijd aan dat voorval blijven herinneren uit de periode toen we op dat mooie eiland woonden,een jaar lang.

Uiteindelijk bleken het hele lieve buren. Ze konden weleens zeuren omdat ik lawaai maakte of te hard met de auto de straat in scheurde of brood op het schuurtje gooide voor de vogels waardoor hun katten onrustig werden, maar we hebben ook veel steun aan ze gehad toen we hier kwamen wonen. Buurvrouw was bedledig en Theo afgekeurd, nadat hij een Skippybal* had opgegeten, vertelde hij vaak aan onze kinderen, en dan wees hij naar zijn dikke buik.

Waar hij ook weleens over sprak; wat hem eens overkomen was tijdens zijn diensttijd in Indonesië vlak na de Tweede Wereldoorlog. ‘Ja,’ zei Theo ‘we hebben heel wat dorpen in de brand gestoken en we gooiden ook handgranaten in de hutten. Kippen en koeien schoten we ook af. Ik heb menig dorp van de aardbodem doen verdwijnen.’

*Skippybal of kangoeroebal, is een pvc/vinylbal  met een diameter van ongeveer 50 cm. Boven op de bal is een handvat bevestigd, waaraan de gebruiker zich kan vasthouden. De bedoeling is dat je op de bal gaat zitten en je met twee voeten kunt afzetten op de grond en zo begint te stuiteren. De bal is vernoemd naar Skippy, het hoofdpersonage uit Skippy, the Bush Kangaroo. De skippybal was in de jaren 60 razend populair onder de spelende jeugd, die in die tijd nog vaak buiten speelden.