Stedelijk Museum 4

Sol LeWitt

Wall Drawing bestaat uit vierkanten en wordt direct op de muur geschilderd. De vlakken beslaan de hoogte van de muren en ik was erbij toen het kunstwerk gemaakt werd.

Elk deel is opgebouwd uit verticale, horizontale en diagonale parallelle lijnen. Sol LeWitt ziet zijn wandschilderingen als de meest heldere methode om tweedimensionaliteit te bereiken. Hij gebruikt de muur als drager.

LeWitt zocht naar niet herleidbare elementen en vond deze door eindeloos veel permutaties. (Een permutatie van een eindige verzameling is een rangschikking, dat wil zeggen een manier om voorwerpen of getallen in volgorde te plaatsen.) Dit was zijn eerste doel toen hij met wandschilderingen begon. Als conceptueel kunstenaar is LeWitt geïnteresseerd in de opeenvolgende handelingen tijdens het uitvoeringsproces van een wandschildering; vanaf het ontstaan van het idee tot de voltooiing.

Voor Sol LeWitt is het idee of concept het belangrijkste aspect van de kunst.

En ik was erbij toen de kunstwerken op de muren geschilderd werden van het Stedelijk Museum Amsterdam en ik vond het fantastisch om samen een kunstwerk te worden en er bij te zijn toen het geschilderd werd.