Sneeuwpret

Sneeuwpret

Op verscheidene plekken in Nederland heeft het sneeuwballen gooien geleid tot boosheid, geweld en schade. Zo werd een 36-jarige vrouw in Appingedam dinsdagavond geraakt door een sneeuwbal.

De roep om een sneeuwballenverbod klinkt al decennialang steeds luider. ‘Het probleem is dat in Nederland iedereen met sneeuwballen mag gooien’, stelt professor Fetze Alsvanouds van de universiteit van Harderwijk. ‘Wij vinden het normaal, maar in andere landen doet niemand het. Om een paar voorbeelden te geven; inwoners uit Jemen of Mali.’

Volgens Fetze Alsvanouds leidt het gooien van sneeuwballen vaak tot ruzie. Men noemt het sneeuwpret, maar heel veel mensen vinden het niet leuk. Toch wil hij niet pleiten voor een algeheel sneeuwballenverbod, maar eerder voor sneeuwbal luwe plekken. Ook met sneeuwpoppen moeten we oppassen. In Scheveningen is een sneeuwpop omvergeblazen.

De gemeente wist dat de sneeuwpop hoger was dan toegestaan, maar besloot minimaal in te grijpen door alleen de veiligheidshekken verder van de sneeuwpop af te zetten om het publiek op grotere afstand te houden. Al bij het opbouwen van de sneeuwpop blies er een sterke wind vanuit het westen. Door de harde wind werd de sneeuwpop richting Scheveningen geblazen, wat tot veel schade heeft geleid.

Opmerkelijk dat de bouwers gewoon door zijn gegaan, terwijl de weersomstandigheden al bekend waren. Tevens is niet bekend of de initiatiefnemers überhaupt een vergunning hadden om zo’n grote sneeuwpop te bouwen. De ravage aan de aanpalende gebouwen is enorm. De burgemeester heeft de directeur veiligheid van de gemeente Den Haag de opdracht gegeven een evaluatie op te stellen over wat er mis ging.

Het is nog maar de vraag of er in de toekomst nog een sneeuwpop gebouwd mag worden in Nederland.