Robert Crumb

Robert Crumb with red balloon

Robert Crumb with red balloon

Fritz the Cat is een Amerikaanse animatie film uit 1972, gebaseerd op de strip van Robert Crumb en mijn eerste ervaring met deze fantastische tekenaar. 

De film richt zich op Fritz, een flitsende, frauduleuze kat in een antropomorfe, dierenversie van New York City halverwege de jaren zestig. De film was zeer succesvol en het gebruik van satire en volwassen thema's in de film wordt gezien als inspiratie voor toekomstige geanimeerde werken, waaronder The Simpsons en South Park.

Mijn eerste ervaring met de tekenaar Crumb en wat flarden van zijn tekenwerk, en de documentaire Crumb (1994) van Terry Zwigoff, de wijze waarop Crumb’s strips beïnvloed waren door zijn eigen bizarre leven en dat van zijn familie, en ik was verkocht.

In 1967 vertrok Crumb naar San Francisco, waar hij onder invloed van LSD zijn psychedelische tekenstijl ontwikkelde. Hij maakte vooral naam als de tekenaar van underground stripverhalen: strips die toentertijd vanwege de controversiële inhoud meestal niet via de normale boekhandel verspreid werden, maar onder de toonbank.

In de decennia erna oogstte hij veel respect vanwege zijn tekentalent en satirische, vaak controversiële thema's. Na het verval van de underground, bewoog hij zich naar biografische en autobiografische onderwerpen terwijl hij zijn stijl verfijnde, een sterk gearceerde tekenstijl. Hij ontwierp ook platenhoezen van traditionele blues-, jazz- en countrymuziek uit de jaren 1920 en 1930. Robert Crumb is een van de invloedrijkste stripauteurs uit de tweede helft van de twintigste eeuw.