Richard Brautigan

Richard Brautigan

Op een dag wist de dochter van Richard Brautigan niet waar hij uithing, ook zijn lege flessen drank in Montana of Japan konden het niet vertellen, evenmin als zijn Californische hippievrienden. Zes weken lang was hij van de aardbodem verdwenen. Wie hem belde kreeg een dronken antwoordmachine aan de lijn.

Richard Brautigan (1935 - 1984)

Brautigan had een ongelukkige jeugd bij zijn moeder, die een aantal vervelende relaties had. Hij leerde het leven kennen op zijn zestiende, eerst van Dostojevski en daarna van de hoeren. Het grootste commerciële en artistieke succes van Brautigan was de roman Trout Fishing in America uit 1967.

Op een dag wist zijn enige dochter Ianthe niet waar hij uithing, ook zijn lege flessen drank in Montana of Japan konden het niet vertellen, evenmin als zijn Californische hippievrienden. Zes weken lang was hij van de aardbodem verdwenen. Wie hem belde kreeg een dronken antwoordmachine aan de lijn. Het was ca. 14 september 1984. De 49-jarige schrijver Richard Brautigan was dood. Hij had zichzelf door zijn hoofd geschoten met een .44 Magnum. Hij werd naakt aangetroffen in zijn eigen huis. Zelfmoord luidde de diagnose.

'Wat een lul', zei de agent ter plekke die de resten, van wat eens een groot schrijver was, aanschouwde toen hij zijn door herpes aangetaste penis zag.