Piet Oublie

Sater

Sater

Een oublie is een oudhollands gebak- of koeksoort in de vorm van een dun, soms opgerold, wafeltje en wordt gebruikt bij o.a. ijs- en slagroomgerechten.
 
Als ik een heel groot huis bezat met een keuken zou ik daarin altijd een schaaltje oublies willen hebben. Of zoals vroeger bij de oliebollenboer op de kermis waar ik oublies kocht, terwijl mijn broertje liever die sheriffsterren had voor op zijn trui. Zo dacht ik er ook over nadat ik de oublies had gegeten, maar toen was mijn geld op. Zo zie je maar met een volle maag kom je tot heldere inzichten. Enfin.
 
Gemeentehuizen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijk doelwit van het verzet. De reden was dat de Duitse bezetter aan de hand van het bevolkingsregister kon controleren wie wel of geen jood was. Ook werd het bevolkingsregister gebruikt om mensen voor Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling in Duitsland, aan te wijzen.
 
Bij een overval in 1944 op het gemeentehuis van Wormerveer heeft het verzet het bevolkingsregister in beslag genomen. Acht aanwezige ambtenaren werden in de kluis opgesloten. Het bevolkingsregister was te omvangrijk om mee te nemen en werd in de brand gestoken. Het vuur bleef niet beperkt tot de betreffende afdeling en een gedeelte van het gemeentehuis brandde af.  De overvallers bonden de NSB-burgemeester Piet de Vries vast en rolden hem in een vloerkleed. Sindsdien had ie de bijnaam ‘Piet Oublie.’