Op weg

Onderweg naar Spanje

Het einde lijkt in zicht voor al die Nederlanders die al jaren goedkoop tanken in Luxemburg. Op weg naar het zuiden en op de terugweg maken duizenden vakantiegangers een omweg om in het hertogdom hun tank te vullen.

Begrijpelijk als je weet dat de Nederlandse brandstof vele malen duurder is dan die van Luxemburg, de goedkoopste van Europa. Op een volle tank van 50 liter benzine scheelt het zomaar bijna 30 euro en daarvoor wil een Nederlander wel even omrijden op weg naar Spanje.

De grootste sport is natuurlijk met zo min mogelijk brandstof te arriveren, om maximaal voordeel te behalen. Dat betekent slim berekenen hoever de voorraad kostbare Nederlandse brandstof reikt. Deze zucht naar financieel voordeel loopt helaas geregeld slecht af, want jaarlijks stranden honderden Nederlanders vlak voor de Luxemburgse brandstofoase.

De afgelopen jaren gebeurde dit zoveel dat de ANWB de ramptoeristen adviseerde om een jerrycan met brandstof mee te nemen. Dit probleem zal ernstig afnemen, omdat Luxemburg het tanktoerisme wil beteugelen.

De uitstoot van broeikasgassen wordt toegeschreven aan het land waar de brandstof is verkocht en in Luxemburg verdwijnt bijna acht op de tien liter brandstof in buitenlandse tanks. Luxemburg is dus voornemens om de brandstof prijs op te schroeven. Daar staat een flink voordeel tegenover; het openbaar vervoer wordt gratis voor alle inwoners van Luxemburg.