Niet-Begrijpen

Niet-begrijpen

De kunst van het niet-begrijpen bestaat niet uit: het ontlopen van verantwoordelijkheid, omdat je het niet begrijpt. Het is een manier om de verantwoordelijkheid van de ander helemaal bij de ander te laten en hem of haar toch verder te helpen.

De kunst van het niet-begrijpen is: liefdevol en met humor naar iemand luisteren en tegelijk zeggen dat je er niets van begrijpt. Iemand zoals jij? Daar begrijp ik niets van. Let op: het niet begrijpen kan vanzelfsprekend afstand creëren. Daarom is het van groot belang dat je warmte en ja, zelfs liefde voelt voor degene met wie je in contact bent. Verder is het een heel eenvoudige wijze van optreden. De opsomming van iets en dan de draad kwijt zijn. Vaak willen mensen ons een heleboel vertellen. Om hen te blijven volgen is het goed om hen af en toe te onderbreken en dan het hele verhaal samenvatten.

Het verkeerd begrijpen. Omdat mensen zichzelf zo vaak tegenspreken of met hun woorden iets laten zien wat in hun handelen niet is terug te vinden, is het niet moeilijk. Laat de gedachte dat je alles moet begrijpen eens helemaal los. Je zult je verbazen over de ruimte die de kunst van het niet-begrijpen je geeft. Ruimte die je kan benutten om te doen waar jij goed in bent, namelijk de zaken behartigen die je uitstekend begrijpt.

Nu ken ik iemand, die ik gelukkig zelden meer spreek, en die begreep ook nooit wat, maar dan zonder liefde en humor, omdat het hem daar aan ontbrak of omdat hij juist dat niet begreep. Waarschijnlijk had hij dat, van dat niet-begrijpen, op een of andere infantiele praatcursus opgestoken, en dat laatste niet begrepen, omdat hij dat niet kon. Als iemand daar een opmerking over maakte, dan zei een ander maar hij is een autist daar kan hij ook niets aan doen. Maar als een alcoholist jouw kind aanrijdt kom je dan ook met datzelfde onzinnige argument.

En natuurlijk begrijpen mannen vrouwen niet en andersom, maar dat is een heel ander verhaal.

De Notenkraker komt nauwelijks voor in ons land, maar soms zijn er in de winter invasies en zien we ze juist heel veel. Waarschijnlijk is dat een nooduitkomst in verband met voedselgebrek. De Notenkraker lijkt op een groot uitgevallen spreeuw, maar is familie van de kraaien.