Moord JFK

Moordaanslag

Op 22 november 1963 werd president John F. Kennedy dodelijk verwond, terwijl hij in een open presidentiële limousine over Dealey Plaza in Dallas gereden werd.

Hij werd doodgeschoten door de vermeende communist Lee Harvey Oswald die zijn hele mislukte leven enige betekenis wilde geven. Oswald bevond zich op de zesde verdieping van het Texas School Book Depository.

Van de moord bestaat een kort kleurenfilmpje dat gemaakt is door Abraham Zapruder. Lee Harvey Oswald werd twee dagen later vermoord toen hij werd overgebracht naar de gevangenis, door nachtclubeigenaar Jack Ruby. Het gebeurde voor de draaiende camera, zodat miljoenen Amerikanen de moord op Oswald rechtstreeks op het scherm konden zien.

In de loop der jaren hebben vrijwel alle denkbare instanties en personen de schuld van de moord gekregen: Russen, Cubanen, FBI, CIA, extreem-rechtse activisten, het militair-industriële complex, of een geraffineerde combinatie van al deze lieden samen met president Johnson.

Inmiddels is op de plek waar president Kennedy fataal werd getroffen een wit kruis geschilderd. Hier zijn de afgelopen jaren meerdere mensen doodgereden, omdat ze zich wilden laten fotograferen en niet op het verkeer letten.