Mondkapmeeuw

Dead Seagull

Er is een nieuwe vogelsoort ontdekt; de mondkapmeeuw. Licht van kleur, voorzien van zwemvliezen, met elastiekjes van een mondkapje aan zijn snavel en dood.

Een lang leven is het arme dier niet beschoren: de eerste van dit jaar is direct al geëindigd als opgezet exemplaar in het Natuurhistorisch Museum van Rotterdam.

Deze vogel is een van de vermoedelijk vele slachtoffers van het zwerfkapje. Dit is een mondmasker die door de gebruiker achteloos wordt weggegooid of is verloren op straat of in de vrije natuur. Iedereen met ogen in zijn kop kan de aanwas zien groeien. Ze vormen een gevaar voor vogels en zoogdieren, die verstrikt kunnen raken in de elastiekjes. 

De klinisch ethicus Erwin Kompanje, werkzaam aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit, vond op Nieuwjaarsdag een dode jonge zilvermeeuw langs de weg. Die zich te pletter was gevlogen tegen een auto en dit is helaas geen bijzonderheid. Opvallend was dat het dier een mondkapje bij zich droeg, waarvan het elastiek strak om zijn pootje zat gewikkeld. 

Hoeveel dieren sinds de coronacrisis slachtoffer zijn geworden van rondzwervende mondkapjes, is niet bekend. Meldingen zijn er al langer. Op internet circuleren beelden van onder meer eenden en vleermuizen met een mondkapje om hun hoofd.

Trek of knip de elastiekjes kapot en gooi gebruikte mondkapjes in de prullenbak.