Martelkip

Kabouterbos

Ook kaboutertjes hebben er last van...

Samen met mijn zus was ik in de supermarkt. ‘Jezus, moet je kijken…’ zei ik. Die biologische kip is godverdomme bijna drie keer duurder dan zo’n kipknaller.’ 

’Nee joh,‘ zei mijn zus die door geleerd heeft,’ die gewone kip is drie keer goedkoper. De enige manier om die kip te verramsjen is om haar slecht te behandelen en ondanks dat er in Nederland sinds oktober 2021 al miljoenen kippen gedood zijn, vanwege een besmetting met vogelgriep of een ruiming uit voorzorg.’ 

‘Het is diep triest. Die kippen worden vreselijk ziek als het virus hun luchtwegen en brein aanvalt. Het dier snottert, krijgt een dikke kop en oogleden, raakt gedesoriënteerd en sterft een akelige dood. Bovendien is het zeer besmettelijk, zodat ruimen en een vervoersverbod de enige optie is. 

Biologische scharrelkippen zouden gewoon kip moeten heten en kip, die niet iets van een normaal leven heeft gehad, die zouden ze ‘doorgefokte ranzige martelkip met te veel antibiotica en groeiversnellers’ moeten noemen. We hebben heel lang niet voor onze producten betaald wat ze echt kosten. Van vroeger weet ik wel dat alleen rijke mensen kip aten, bij ons thuis was het af en toe een gehaktbal, draadjesvlees of een speklapje en ook niet elke dag. En voor een rollade tijdens Kerst moest ik in de rij staan bij de slager.

Allerlei negatieve extreme effecten die veroorzaakt worden om die kippen zó goedkoop mogelijk op te kunnen laten groeien zoals: slechte arbeidsomstandigheden, dierenleed, CO2 uitstoot, dat zit allemaal niet in de prijs verwerkt die u en ik betalen, daardoor lijken biologische scharrelkippen veel duurder.

Hout stoken is ongezond voor iedereen. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK's) en koolmonoxide. Dat zorgt voor ongezonde lucht, niet alleen buiten maar ook in je eigen huis en op den duur hebben ook kaboutertjes hier last van met hun houtkacheltjes.