Mœbius

Arzach, Mœbius

Mœbius is een van de meest spirituele en veelzijdige Franse striptekenaars van de 20ste eeuw. Hij verbeeldt in talloze SF-strips vorm en inhoud van de meest uiteenlopende fantasiewerelden.

Terwijl Giraud samen met Charlier het westernstrip genre hadden vernieuwd met Blueberry, ging hij onder zijn pseudoniem Mœbius een nog innovatiever gebied in. Hij had de naam voor het eerst gebruikt voor een paar korte verhalen in het satirische maandblad Hara-Kiri in 1963-1964.

Mœbius experimenteerde met elk aspect van het stripmedium. Hij schakelde over van tekenen met een penseel naar een pen, wat resulteerde in meer open tekeningen met invloeden uit de klare lijn stijl geïntroduceerd door Hergé, het genie achter Kuifje. Mœbius creëerde zeer fantasierijke werelden en wezens, terwijl zijn verhalen voornamelijk gebaseerd zijn op improvisatie en karakterontwikkeling in plaats van een plot. Een essentieel personage in het album Majoor Fataal (1979) later ook genoemd De Hermetische Garage is Major Grubert, een nogal stereotiepe ontdekkingsreiziger.

Als de hoofdredacteur van Metal Hurlant niet het perverse idee had gehad om de eerste twee pagina’s te publiceren van De Hermetische Garage van Jerry Cornelius zou de beschadigde kabellegger van ingenieur Barnier altijd gebleven zijn wat het was: een machine zonder verleden, zonder toekomst, zonder kop of staart. En zo flanste Mœbius (dat zijn zijn eigen woorden) die soms niet wist wat hij de vorige keer had getekend of pas op het allerlaatste moment, elke keer een paar pagina’s bij elkaar totdat het een stripalbum van 142 prachtplaten werd en voor mij de ontdekking van de grootste ster aan het stripfirmament en een scala aan wonderschone tekeningen.

Mœbius talent voor het creëren van vreemde en desolate landschappen werd nog meer geëtaleerd in Arzach, een verzameling korte komische verhalen over een stille krijger die op een Pterodactyl door de desolate ruimte zweeft. De verhalen bevatten geen ballonnen, bijschriften of onomatopeeën, een woord dat fonetisch het geluid dat het beschrijft nabootst of suggereert, wat een surrealistische en psychedelische leeservaring bewerkstelligd. Zelfs de naam van het hoofdpersonage lijkt verontrustend, zoals Mœbius het in elk verhaal anders omschreef (Arzak, Arzach, Harzac, Harzach, Harzak). 

De eerste samenwerking met stripschrijver en filmregisseur Alejandro Jodorowsky was in 1975, toen hij creaties en personageontwerpen en storyboards maakte voor Frank Herbert's epische sciencefictionroman Dune. Het project werd nooit voltooid, maar Mœbius en Jodorowsky bleven samenwerken aan stripprojecten. In 1978 creëerden ze een stripklassieker met Incal. De sage richt zich op John Difool, die een kristal ontvangt met enorme krachten, wat wordt uitgediept in zes albums van grote schoonheid.

Mœbius droeg ook storyboards en concept ontwerpen bij aan tal van sciencefiction- en fantasie films, zoals Alien en The Fifth Element. Verder werkte hij samen met Stan Lee, vooral bekend geworden als bedenker van superhelden bij Marvel Comics, aan een miniserie van twee nummers met in de hoofdrol Silver Surfer.

Jean Giraud/Mœbius stierf in Parijs, op 10 maart 2012 op 73-jarige leeftijd, na een lange strijd tegen kanker. Met zijn oeuvre heeft Mœbius een erfenis gecreëerd die tot op de dag van vandaag een inspiratie blijft voor sciencefiction- en fantasie auteurs.