Krüger

Markus Matthias Krüger

Bosbrand, Markus Matthias Krüger

In Museum de Fundatie was een tentoonstelling van de kunstenaar Markus Matthias Krüger te zien. Bomen die door daken breken, planten die huizen overwoekeren en een bos dat in lichterlaaie staat.

Museum de Fundatie is een museum voor beeldende kunst en een niet te missen bezienswaardigheid in Zwolle. In 2012/2013 kreeg het prachtige voormalige Paleis van Justitie een in het oog springende ellipsvormige opbouw, bekleed met 55.000 wit-blauwe tegeltjes. Een immens raam geeft een adembenemend uitzicht op de historische binnenstad van de Hanzestad. Binnen genieten de bezoekers van de vaste collectie, die bestaat uit absolute topstukken uit vier eeuwen kunst.

Markus Matthias Krüger richt zich volledig op het landschap. Hierin komen geen mensen voor, hoewel hun ingreep op het natuurschoon vaak wel zichtbaar is. Op het eerste gezicht ogen zijn voorstellingen vredig en lijkt er niets aan de hand. Maar er dreigt onheil. Het ongewone dringt het gewone binnen, zonder dat er ingegrepen wordt. Het is kommer en kwel op zijn schilderijen; bomen die vlam vatten, verzakkende huizen. Zijn strenge composities contrasteren met de ongereptheid van de natuur en wordt op het laatst misschien wel een kunstje, wat iets anders is als Kunst.