Koekoek

Koekoek

Bijna iedereen is wel vertrouwd met het opmerkelijke gedrag van de koekoek. Deze vogel besteedt de zorg voor zijn jongen uit. Het vrouwtje legt haar ei in het nest van een andere vogel en die brengt de koekoek vervolgens groot.

De koekoek heeft zijn naam te danken aan de kreten die mannelijke koekoeken slaken. De vrouwtjes hebben een heel ander geluid dat meer doet denken aan gegiechel en dus sterk op dat van de sperwer lijkt. Dat er zo’n groot verschil bestaat tussen de kreet van een mannelijke en vrouwelijke koekoek komt door de parasitaire levensstijl van deze vogels.

Het plan van een vrouwelijke koekoek valt of staat met het in geheim leggen van de eieren. De adoptieouders mogen natuurlijk niet zien dat een koekoek een ei in hun nest legt. De vrouwelijke koekoeken slaken voordat ze een ei in het nest van een kleine zanger hebben gelegd, een kreet die sterk lijkt op die van een sperwer.

Een sperwer is een natuurlijke vijand van de gastouders en het geluid ervan jaagt deze dan ook de stuipen op het lijf. De ongewenste adoptieouders blijven even weg van het nest en daardoor hebben de koekoeken voldoende tijd om hun eieren te leggen en zich uit de voeten te maken.

Een bergkoekoek vliegt

naar een eiland, en allengs

versterft zijn roepen.

Bashô