Klikspaan

Politie

De politie heeft een ongewone noodoproep binnengekregen: een 5-jarig jongetje belde het alarmnummer om te zeggen dat zijn vader door rood was gereden.

De meldkamer van Sexbierum, in het noordelijke deel van Friesland, kreeg vrijdagmiddag een jongentje aan de lijn. Er was korte tijd een kinderstem te horen, daarna werd het gesprek afgebroken. Vervolgens belde de beambte terug.

Deze keer kreeg de meldkamer de stem van een vader te horen, die zich verontschuldigde. Hij gaf de telefoon aan zijn zoontje, die hierna boos vertelde dat zijn vader wel twee keer door rood was gereden en daarom door de politie opgesloten moest worden.

Spoedig daarop werd na een wilde achtervolging de auto klem gereden en de verdachte aangehouden. Met een overmacht aan politieagenten werd het 5-jarige mannetje van de achterbank getrokken. Hij werd opgesloten in een kinderdagverblijf op de Veluwe en na een dagje werd hij met de schrik vrijgelaten. Zijn vader was heel blij en beloofde nooit meer door rood te rijden, in ieder geval niet met hem op de achterbank.

Het jongetje beweerde dat hij was aangehouden door mannen met grote pistolen en zwarte mutsen, die hem vertelden dat het ten strengste verboden is om te klikken. ‘Ze gingen om me heen staan en zongen ‘Klikspaan, boterspaan. Je mag niet op mijn straatje staan.’

‘Hij heeft nog geluk’, zei zijn vader ‘Vroeger gingen verraders tegen de muur.’