Kauwgom

Kauwgom

Kauwgom is een soort van snoepgoed waarop slechts gekauwd wordt. 'Je moet het vooral niet inslikken anders groeit er een kauwgomballenboom in je buik’, zei mijn moeder altijd.

Het is bekend van Indianen dat zij kauwden op gom uit bomen die zij met kruiden op smaak brachten. De gom haalden ze eruit door een snee in de boom te maken.

Kauwgom werd in Europa geïntroduceerd door het Amerikaanse en Canadese leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij deelden kauwgom, sigaretten, chocolade en flesjes frisdrank uit van het bekende merk Coca-Cola aan de net bevrijde Europeanen. Eigenlijk alles waar je tandcariës, overgewicht en kanker van kan krijgen.

Bubblegum is een soort kauwgom waarmee grote bellen kunnen worden geblazen. Het vereist enige oefening en doorzettingsvermogen voordat iemand de techniek van het kauwgombellen blazen vaardig is. Bij te snel of te ver opblazen van kauwgombellen zullen deze op een bepaald moment uit elkaar spatten wat een hilarisch gezicht is.

Ter ondersteuning bij het stoppen van roken is er nicotinehoudende kauwgom. Dit gebruikte mijn vader ook, maar hij was er mee gestopt want dan smaakte zijn sigaretten niet meer.