Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix is bekend om zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij bracht een revolutie teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden en vernieuwende opnametechnieken. 

 Jimi Hendrix krijgt als hij twaalf jaar is zijn eerste elektrische gitaar. Hij speelt in rock & roll tienerbands voordat hij op zijn zeventiende het leger  in gaat. Na 14 maanden raakt hij gewond bij een parachutesprong en wordt ontslagen.

Vier jaar lang toert hij door de VS. als back-up gitarist voor Little Richard, Ike & Tina Turner, Wilson Pickett, de Isley Brothers en King Curtis. In 1965 formeert hij zijn band, Jimmy James and the Blue Flames. Hij wordt opgemerkt Chas Chandler, die Jimi aanbiedt zijn manager te worden en hem overhaalt om naar Engeland te gaan. Hier komt hij in aanraking met bands als The Who, The Beatles, Jimmy Page, Rory Gallagher, Jeff Beck en Cream met Eric Clapton als de toonaangevende vertolkers op de elektrische gitaar. 

Jimi Hendrix Experience wordt geformeerd met Noel Redding op basgitaar en Mitch Mitchell achter de drums en Jimi Hendrix, die dingen doet met zijn gitaar die niet voor mogelijk worden gehouden. Ze toeren door Europa, waarbij ze publieksrecords breken en bereiken met Hey JoePurple Haze en The Wind Cries Mary de top tien en Jimi Hendrix wordt een ster.

Jimi's spectaculaire optreden op het Monterey popfestival in 1967, waarbij hij eindigt met zijn brandende gitaar, introduceerde hem opnieuw bij een dolzinnig ontvankelijk publiek. Vanaf dat moment verkoopt hij miljoenen albums in de hele wereld en zijn optredens zijn altijd uitverkocht. Jimi raakt gefrustreerd door de blinde reactie van het publiek. Hij slaat zijn gitaar in barrels omdat hij vindt dat hij slecht gespeeld heeft, maar merkt dat het publiek nog enthousiaster wordt. De eenzaamheid van een sterstatus leidt tot zijn soms gewelddadige temperament.

In 1968 wordt Electric Ladyland uitgebracht. Het album wordt niet goed ontvangen, maar bestaat uit verbazingwekkend, technisch briljant gitaarwerk en Jimi's verrassende, kleurrijke teksten vol mystieke fantasie. Electric Ladyland is een van mijn eerste langspeelplaat. Ik had hem al gezien bij de Wastora in Wormerveer, maar het koste algauw 21 gulden. In die tijd een vermogen. Dus ik ga naar Amsterdam waar natuurlijk nog meer keuze is in de platenzaak Boudisque op de hoek van de Haringpakkersstraat en de Nieuwendijk, vlak bij het Centraal station. Terug in Wormerveer koop ik dan toch Electric Ladyland. Op de hoes staat dat deze plaat niet alleen mono, maar ook stereo afgespeeld kan worden. Ik ben alleen thuis en leg de plaat op de platenspeler van mijn ouders. De muziek Still Raining, Still Dreaming beweegt van rechts naar links over de speakerboxen en terug, zo ongelofelijk mooi.

De Experience gaat uit elkaar in 1969 en Jimi speelt samen met Billy Cox op Woodstock, waar hij zijn politiek getinte Star Spangled Banner etaleert. Jimi formeert daarna een groep met Buddy Miles en Billy Cox en neemt het album Band of Gypsies op. Hij opent zijn eigen studio en terug in Engeland sterft de geniale gitaargod Jimi Hendrix op 18-9-1970 in Londen.