Huzarensalade

Huzarensalade

De huzarensalade is onmisbaar als lekkernij of als broodbeleg op een groots diner met veel gasten! De populaire salade is een combinatie van aardappelblokjes, mayonaise, appel, augurk, rundvlees en ui. Je zult het gerecht in ieder willekeurig huis ’s avonds op tafel zien staan.

Vaak wordt deze salade dan besteld, omdat het nogal ingewikkeld lijkt te bereiden. Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om een goede huzarensalade te maken? De huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die al snel ‘huzarensalade’ werd genoemd. Tegenwoordig hebben we het een stuk makkelijker, we kunnen het gewoon in een bakje bij de supermarkt kopen.
 
De kunst van het niet-begrijpen
De kunst van het niet-begrijpen bestaat niet uit: het ontlopen van verantwoordelijkheid, omdat je het niet begrijpt. Het is een manier om de verantwoordelijkheid van de ander helemaal bij de ander te laten en hem of haar toch verder te helpen. De kunst van het niet-begrijpen is: liefdevol en met humor naar iemand te luisteren en tegelijk zeggen dat je er niets van begrijpt.
‘Iemand zoals jij? Daar begrijp ik niets van.’ Let op: het niet begrijpen kan vanzelfsprekend afstand creëren. Daarom is het van groot belang dat je warmte en ja, zelfs liefde voelt voor degene met wie je in contact bent. Verder is het een heel eenvoudige wijze van optreden.
De opsomming van iets en dan de draad kwijt zijn. Vaak willen mensen ons een heleboel vertellen. Om hen te blijven volgen is het goed om hen af en toe te onderbreken en dan het hele verhaal samenvatten.
Het verkeerd begrijpen. Omdat mensen zichzelf zo vaak tegenspreken of met hun woorden iets laten zien wat in hun handelen niet is terug te vinden, is het niet moeilijk. Laat de gedachte dat je alles moet begrijpen eens helemaal los. Je zult je verbazen over de ruimte die de kunst van het niet-begrijpen je geeft. Ruimte die je kan benutten om te doen waar jij goed in bent, namelijk de zaken behartigen die je uitstekend begrijpt.
 
Ouderdom komt met de jaren
Eerst zaten ze er nog met z’n tweeën, maar nu zat hij alleen als een pop in zijn diepe eiken rookstoel die tot de rand versleten was en later aan tafel achter een groot glas whisky met zijn hand onder zijn kin en dacht ‘Nu zie je hoe het afgelopen is met mij, hoe ik naar de verdoemenis ga.’
Hij schreef in zijn dagboek; Het is bewolkt en af en toe sneeuwt het. De temperatuur ligt rond het vriespunt. De wind is zuidoost.
 
Koning Willem kijkt uit zijn raam
Den Haag of 's-Gravenhage is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. De Nederlandse regering en het parlement zijn in de stad gevestigd en het is de residentie van het koninklijk huis.
Onze koning kijkt naar buiten waar een plastic zak van C1000 door de wind voorbij wordt geblazen. ‘Kijk daar heb je hem,’ zegt hij tegen zijn vrouw Maxima. Op het dak tegenover hun paleis staat de ouwe Sint met zijn schimmel die een cadeautje in een schoorsteen pleurt.