Hondenschool

Hondenschool, Arbeid macht frei

Blondi was de Duitse herdershond van Adolf Hitler die hij in 1941 van Martin Bormann cadeau gekregen had.

Hitler was dol op Blondi en nam haar zelfs mee de bunker in. Daar mocht ze in zijn slaapkamer slapen. In april 1945 kreeg het dier vijf puppy's. Eva Braun, de vrouw van Hitler, had volgens Traudl Junge, de secretaresse van Adolf Hitler, een hekel aan Blondi en zou de hond wel eens hebben geschopt, wanneer Hitler het niet zag. Zelf had Eva een zwarte schnauzer.

Alvorens zelfmoord te plegen liet Hitler eerst Blondi vergiftigen, omdat hij niet wilde dat zij in de handen van de vijand mishandeld zou worden. Dr. Stumpfegger brak met een tang een cyanidecapsule in de bek van de hond. De Russen hebben later het lijk van Blondi teruggevonden.

Hitler gaf de opdracht om in het geheim een leger van honden, die konden spreken, lezen en schrijven, op te leiden en te fokken. Van alle experimenten die de nazi-leider liet doen, lijkt de zogenaamde Dierspraakschool een wel heel bizar uitstapje. Dat concludeert dr. Jan Bondeson, hoogleraar aan de Engelse Cardiff University, in zijn boek over bijzondere honden.

Hitlers liefde voor honden is bekend, maar dat hij geloofde dat de dieren zo getraind konden worden dat ze uiteindelijk het werk van bewakers in concentratiekampen konden overnemen is nieuw. Honden uit heel Duitsland werden geselecteerd en opgeleid op de speciale school in Leutenberg bij Hannover.

Arbeit macht frei: is een spreuk die boven de toegangspoorten van de nationaalsocialistische concentratiekampen en vernietigingskampen stond. Oorspronkelijk was de spreuk niet zozeer cynisch als wel belerend bedoeld.