Eric De Vleermuis

Corona

Veel mensen denken dat vleermuizen alleen in oude gebouwen, schuren of kerken wonen. Niets is minder waar, vleermuis Eric woont samen met zijn gezin in een oud spechtenhol.

Zoals je weet zijn vleermuizen geheel aangepast om te vliegen en daardoor kunnen ze niet zelf een nest maken, een gat in een boom hakken of een hol in de grond graven. Ze zijn voor hun verblijfplaats aangewezen op al bestaande omstandigheden.

Eric en zijn familie hadden zich jarenlang verstopt in het bos en kwamen er alleen ’s nachts uit, maar vervolgens kwam er een dag dat hij, zijn vrouw en kinderen door de Filistijnen uit hun woning werden gehaald. Ze waren verraadde door de specht. De vleermuizen werden vervoerd naar de markt van Wuhan en tentoongesteld in ijzeren kooien. Deze markt bestaat uit zo'n duizend stallen waar onder meer marmotten, schubdieren, kippen, konijnen, spinnen, tijgerpenissen, schorpioenen, fazanten, Eric en zijn familie, slangen, gekko’s, krokodillen, zeepaardjes en vele andere met uitsterven bedreigde dieren worden verhandeld. Algauw werden zijn vrouw en kinderen geslacht, gefrituurd en verkocht. Hij zelf kon op een onbewaakt moment ontsnappen.

Toen hij weer thuis kwam bleek zijn woning leeg gehaald door de andere dieren. Op zijn boom stond Fledermäuse Raus geschilderd met witte verf. Achteraf bleek niet de vleermuis de veroorzaker van de coronavirus te zijn maar de Filistijnen zelf. En toen hij aan de andere dieren vroeg waar zijn tafelzilver, zijn boeken en de Friese staande klok van eikenhout uit 1700, een erfstuk van zijn ouders, was wisten ze van niets en met trieste verhalen over de markt in Wuhan en de dood van zijn vrouw en kinderen hoefde hij bij hun niet aan te komen.

De andere dieren hadden het ook moeilijk gehad. De eikenprocessierupsen riepen in koor dat ze al wekenlang niet naar de kapper konden en de coloradokever had in maanden geen patatten gegeten in zijn favoriete frietkot. De lemmingen waren witheet dat het concert met André Riool, een orkestleider met raar haar die met zijn uitvoeringen van populaire klassieke werken van onder andere Johann Strauss veel bekendheid geniet bij het grote publiek, was afgelast en ze pleegden massaal zelfmoord door van een klif te springen en verdronken in zee en de kakkerlak beklaagde zich dat de toiletten in vele winkels en openbare gebouwen gesloten waren.

Eric ging naar huis. Hij ging in een hoekje van de woonkamer zitten en zette zijn hoofd tussen zijn vleugels en keek naar de grond, waar hij tot zijn ontsteltenis het vertrapte dagboek van zijn dochtertje zag liggen en raapte het op. In de verte sloeg de torenklok zes uur. Er werd aan de deur geklopt. Hard geklopt, zacht geklopt. ‘Ja,’ zei de vleermuis.

De deur ging half open en een koolmeesje stond in de opening en zei ‘Ik dacht ik ga eens langs. Ik heb je al zolang niet gezien. Hoe gaat het met je en waar zijn je vrouw en kinderen? Eric probeerde te glimlachen en zijn hele snuit rimpelde tot een droge zotte grijns. Hij was mager en keek de koolmees met vurige ogen aan na alle ellende die hij had meegemaakt tijdens zijn gevangenschap. ‘Heb je honger? Ik zie dat je je hele inboedel verkocht hebt.’ De vleermuis schraapte zijn keel en wilde wat terug zeggen, maar hij voelde de waterlanders in z’n ogen opkomen en hij begon te huilen.