Easy Rider

Easy Rider

Als geen andere jaren zestig film vertolkte Easy Rider de zoektocht naar persoonlijke vrijheid en de onvermijdelijke desillusie. Een film over twee motorrijders die op hun choppers rondtoeren door Amerika.

Deze legendarische film was de vertolking van de geest van de jaren zestig. De film flopte aanvankelijk in de Amerika, maar werd na de prijs in Cannes voor de beste debuutfilm opnieuw uitgebracht. Inmiddels komen het verhaal en de geroemde dialogen ietwat oubollig, vaag en naïef over, maar de film Easy Rider was toentertijd een genot om naar te kijken; twee motorrijders die door het desolate Amerika zoefden. Billy (Dennis Hopper) en Wyatt (Peter Fonda), zijn twee stevig blowende motorrijders op zoek naar vrijheid die ze niet kunnen vinden.

Rijdend van LA naar New Orleans komen ze lieve hippies tegen, vriendelijke hoeren, integere ranchers, alsmede fascistische boeren en - gedenkwaardig hoogtepunt - Jack Nicholson. Zijn rol als doorgeslagen advocaat die een tijdje met de helden optrekt is onvergetelijk en maakte van de acteur terecht een filmster.