Dylan Thomas

Dylan Thomas

De uit Wales afkomstige dichter en schrijver Dylan Thomas (1914 - 1953) wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste dichters van de 20e eeuw.

Dylan Thomas debuteerde in 1934 met de bundel 18 Poems. Thomas was een non-conformist: hij dronk veel te veel, hield zich niet aan afspraken en kleedde zich als een bohemien. Stuk voor stuk zaken die volgens hem beantwoordden aan het beeld van een dichter. Ook na zijn huwelijk met Caitlin Macnamara verandert dit niet. Zij was zelf ook een drankorgel. Drankproblemen en ruzies waren aan de orde van de dag. De terugkerende thema’s in zijn poëzie zijn; leven, dood, nostalgie en het verlies van onschuld.

De grote doorbraak naar internationale roem kwam met de bundel Death and Entrances (1946). Onder andere omdat de geldnood bleef aanhouden, trok Thomas in 1950 naar Amerika om er voorleessessies te geven, waar zijn volledige honorarium op ging aan drank. Samen met zijn vrouw Caitlin vertrok hij in 1952 voor de tweede maal naar Amerika, waar hij ditmaal bomvolle zalen trok. Hierna bezocht hij de VS nog enkele keren, maar hij kwam daardoor nauwelijks nog aan schrijven toe. In 1953 vertrok hij opnieuw naar de Verenigde Staten en verbleef daar in het beroemde Chelsea hotel in New York. Hier overlijdt hij aan een combinatie van teveel drank (‘I've had 18 straight whiskies. I think that's the record’, had hij die avond nog gezegd) en suikerziekte.

Ik ken Dylan Thomas, waarvan ik eerst dacht dat zijn voornaam Thomas was, vooral uit zijn fantastische verhalen en niet uit zijn gedichten. Mijn eerste ontmoeting met deze Leonardo was tijdens mijn studie Lay-out en Typografie aan de Grafische MTS onder leiding van grafisch ontwerper Chris H. Vermaas en Marjan Gerritse, toen een van de vragen was om een folder te ontwerpen over Dylan Thomas. Ik werd overdonderd door het geweld aan talent van die man en betoverd door de schoonheid van zijn verhalen.