Diana Arbus

Diana Arbus

Diane Arbus, New York, 14 maart 1923 - 26 juli 1971, was een Amerikaans fotografe. Ze werd wereldberoemd met bizarre zwart-wit portretten van mensen op straat.

Gemarginaliseerde mensen, reuzen, transgenders, nudisten, circusmensen, of anderen die door de rest van de bevolking worden gezien als afwijkend door uiterlijk of gedrag. Ze fotografeerde haar onderwerpen in een vertrouwde omgeving: hun huizen, op straat, op de werkplek.

Diana Arbus staat erom bekend dat zij nooit verviel in goedkope spot ondanks haar scherpe en kritische toon. Door vriendschap te sluiten en haar onderwerpen niet te objectiveren kon ze in haar werk een zeldzame psychologische intensiteit vastleggen. Ze was gefascineerd door mensen die zichtbaar hun eigen identiteit creëerden - travestieten, nudisten, artiesten, getatoeëerde mannen, de nouveau riche en diegene die vastzaten in een uniform dat geen veiligheid of comfort meer bood.

Michael Kimmelman schreef in zijn recensie van de tentoonstelling Diane Arbus Revelations: ‘Haar memorabele werk veranderde de kunst van fotografie en het gaf een nieuwe waardigheid aan de vergeten en verwaarloosde mensen in wie ze zoveel van zichzelf heeft geïnvesteerd.’

Op haar achttiende huwde ze Allan Arbus. Rond die periode ontwikkelde ze haar interesse voor de fotografie. Samen met haar man maakte ze publiciteitsfoto's voor haar vaders zaak en werkte ze in de reclamewereld. Tussen 1955 en 1957 studeerde ze fotografie bij Lisette Model. Later werkte ze als freelancerfotografe. Ze maakte foto’s voor Harper’s Bazaar, Esquire en New York Magazine. In 1967 werden haar foto's opgenomen in het Museum of Modern Art in New York. De tentoonstelling was een overweldigend succes.

Ondanks haar prachtige carrière of misschien daarom pleegde ze op 48-jarige leeftijd zelfmoord.