Circus in Wormerveer

Circus Boltini

Circus Toni Boltini

De magere jongeman die achter de vrachtwagen van Circus Boltini was verdwenen kwam terug. In iedere hand een emmer vol stukken vlees. De tijgers, die in de circuswagen scharrelden, werden nerveus en sprongen tegen de dikke tralies van de wagen. De dieren trokken grimassen naar de bezoekers. 

We kwamen de circustent in, en na de clowns en de olifanten kwam de dressuur met de tijgers. De dierentemmer liet de roofdieren allerlei trucjes doen. Om te bewijzen dat het totaal ongevaarlijk was haalde hij een angstaanjagende stunt uit. De dompteur deed zijn broek los en zijn gulp open. Hij deponeerde zijn hansworst tussen de machtige kaken van de Bengaalse tijger. Klopte hem met zijn gebalde vuist duchtig op zijn kop en nog gaf de tijger geen krimp.

De circusartiest schreeuwde in de circustent, voor het voetlicht van de bezoekers: ‘Wie meldt zich als vrijwilliger om deze zeldzaam gevaarlijke truc te evenaren… Zijn er mensen die dit ook willen?’ Doodse stilte… Niemand zei iets, totdat een oud vrouwtje met tandeloze stem riep: ‘Ikke, maar dan moet u niet zo hard op mijn hoofd slaan.’

Toen we naar buiten kwamen was de regen al aan het vallen, maar had ons nog niet bereikt. Het was een kwestie van minuten voor we doorweekt waren. En toch kwam het nog onverwachts.

Circus Boltini is een Nederlands  voormalig circus opgericht door Toni Boltini. Het was tot 1980 een van de grootste circussen van Europa. Wikipedia