Christina

My Christmas Album

Vanwege haar rare oogopslag stond ze te boek als schele prinses of die schele. Eerst heette ze Marijke en kon niet kijke. Later Christien die niet kon zien. Toch trok deze bescheiden prinses volle zalen met haar eigenzinnige optredens.

Christina was na Beatrix, Irene en Margriet de jongste dochter van prinses Juliana en prins Bernhard. Haar geboorte op 18 februari 1947 in Paleis Soestdijk bleek de inleiding tot een lange, zware huwelijkscrisis die in de jaren vijftig de monarchie op haar grondvesten deed schudden.

Ze trouwde met Jorge Guillermo en kreeg drie kinderen. Daarmee hield het niet op. Eerder dan de scheiding met Guillermo bracht de terugkeer naar Nederland Christina al in de schijnwerpers. Natuurbeschermers waren woedend toen het paar op landgoed De Horsten in Wassenaar Villa Eikelhorst lieten bouwen. Het terrein was koninklijk bezit, maar het was tevens beschermd natuurgebied.

Ook als alleenstaande kwam Christina in opspraak. In 2009 werd bekend dat ze gebruikmaakte van omstreden fiscale sluiproutes via het kanaaleiland Guernsey. De brievenbusfirma’s werden bestuurd vanuit een stichting die zetelde in Paleis Noordeinde. Dit was niet illegaal, wel vond de Tweede Kamer de constructie, waarvan ook andere leden van de koninklijk familie gebruikmaakten, haaks staan op de voorbeeldfunctie van de Oranjes.

In 2019 kwam Christina nogmaals in het nieuws, toen een tekening van Rubens werd ingebracht bij het veilinghuis Sotheby's in New York. Het werd voor ruim 6 miljoen euro verkocht. Het had haar, als lid van de koninklijke familie, gesierd als zij de Nederlandse musea de kans had gegeven om het stuk te verwerven. 

O ja, ze zong ook nog weleens op bruiloften en partijen. 'De cd ‘My Christmas Album’ zal ongetwijfeld velen aanspreken', volgens een recensent van het ochtendblad Trouw, 'Maar zou Christina toevallig banketbakster in Stadskanaal geweest zijn, dan was deze cd er nooit gekomen.'

Prinses Christina overleed vandaag op 16 augustus 2019 aan botkanker.