Bizar Verhaal

Hans Zaadloosdijk, Bizar Verhaal

Het lichaam van de verdwenen Hans Zaadloosdijk is nooit gevonden. Wat wel opdook, zijn de verhalen die Anthony Ventosa vertelde over hoe hij hem in een auto shredder had gestopt.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Stoere verhalen, zegt hijzelf, maar de officier van justitie denkt daar anders over, en probeert een moord zonder lijk te bewijzen. De eerste keer dat de politie Antony Cazzo wilde spreken over de verdwijning van Hans Zaadloosdijk, alias ‘De Knipperbol’ en bekend bij de politie wegens illegale praktijken, kreeg Cazzo een ‘handgeschreven briefje’, of hij maar langs wilde komen op het bureau. Een paar maanden later ‘trapten ze mijn voordeur eruit, werden er wapens op mij gericht, kreeg ik een zak over mijn hoofd, werd ik in mijn blote kont in de keuken gepleurd en hoorde ik twee vrouwelijke agenten giechelen’. Cazzo kan er nog kwaad om worden. ‘Het zit u dwars’, constateert de rechter. ‘Ik heb geen ruk gedaan, ik ben zomaar opgepakt en zes weken in een hok geflikkerd alsof ik een crimineel ben. Ik zit hier voor jan met de korte achternaam.’

Deze week moeten Antony Cazzo samen met medeverdachte Anthony Ventosa voor de rechter verschijnen in een opmerkelijke strafzaak. De zaak draait om de verdwijning van Hans Zaadloosdijk. Eerst werd Anthony Ventosa gearresteerd, Antony Cazzo werd later dat jaar aangehouden en dit tweetal is vermoedelijk verantwoordelijk voor Hans dood, al is er geen spoor van zijn lichaam gevonden. Het belangrijkste bewijs is een verhaal dat Ventosa vertelde aan een ‘vriend’, die undercoveragent bleek te zijn.

Anthony Ventosa vertelde aan deze ‘Tom Hagen’ hoe hij en Antony Cazzo betrokken waren bij een moord. Wegens een conflict zou hij eerst Zaadloosdijk hebben proberen dood te schieten, om de klus af te maken zou hij vervolgens het hoofd kapot hebben geslagen. Volgens Anthony ‘ketste de eerste kogel af’ op Hans jas. De volgende drie waren wel raak. ‘Maar toen kwam er nog lucht uit.’ En dus pakte Anthony Ventosa, daarna ‘flink uit’ en sloeg hij ‘de halve kop’ kapot. ‘Totdat ik niks meer hoorde.’ Vervolgens, vertelt Anthony, heeft hij samen met Cazzo het slachtoffer met een ‘bobcatje begraven’ en ‘beton erop gegooid’ - naast een caravan van een oude clown die ook wel ‘Bassy’ werd genoemd, iemand die ‘zoop als een tempelier’. Ook toen was het nog niet voorbij. ‘We dachten dat iemand het wist. We hebben hem na een maandje of twee eruit gehaald en in de auto shredder gegooid. Met plastic en al in een Peugeootje .Vier minuten duurde het. ‘Rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.’ Alles gaat kapot.’

Wat Cazzo betreft ‘vertelde Ventosa maar een verhaaltje’. En ook Anthony Ventosa zegt nu dat het een ‘broodje aap’ was. Hij kampte vele jaren met een cocaïneverslaving, zou het verzonnen hebben om indruk te maken op de undercoveragent. Want, stelt hij, ‘Tom Hagen’ deed zich voor als een goede vriend die zijn geld verdiende met misdrijven. Hij hoopte via hem ook ‘bakken met geld’ te kunnen verdienen, zodat hij zijn droom kon waarmaken: een krokettenrestaurant in Bogota, Colombia.

Zo is Maria Figa, ex-vriendin van Ventosa, die vertelt dat hij ook haar enkele jaren geleden vertelde dat hij een lichaam had ‘weggemoffeld’ en dat iemand ‘in het cement zit’. Wel voegde deze getuige - die ook al met een cocaïneverslaving kampt - toe dat ze zich vanwege haar drugsgebruik soms alleen flarden herinnert. Volgens Ventosa heeft zijn ex alles gedroomd.

En dat niet alleen: volgens de verdediging van Anthony Ventosa zijn er twijfels of er überhaupt sprake is van een moord. ‘Het lichaam van Zaadloosdijk is nooit gevonden. Er is geen forensisch bewijs’, zegt hun raadsman. ‘Volgens de dossierstukken verdween Hans Zaadloosdijk wel vaker zonder iets te zeggen. Het is goed mogelijk dat hij zich ergens ter wereld schuilhoudt. Zou het geen blamage zijn als Ventosa wordt veroordeeld en Hans vervolgens weer ten tonele verschijnt?’

Ook zegt Anthony Cazzo ‘dat hij in de dagen na de zogenaamde verdwijning nog gebeld is door Hans Zaadloosdijk vanuit Brazilië’, en hij denkt dat deze gewoon ‘met een hoop geld naar Thailand is vertrokken en in de kinderprostitutie werkt’.