Belasting

Witte bloem, Belasting

Dat veel rijke mensen asociale klootzakken zijn, wisten we natuurlijk wel. Voor sommigen draait alles om zoveel mogelijk geld verdienen en zo weinig mogelijk uitgeven. Van die gierige types die nooit een rondje geven.

Ik ken iemand waar ik vroeger mee op school had gezeten, hij zat weliswaar een klas hoger, en die had de bijnaam: de Kniert (zeer zuinig iemand). Toen ik hem op een feestje herkende en confronteerde met zijn bijnaam werd ie boos. De rest van de avond heb ik elke keer als ik bestelde hem een biertje gegeven en ik heb er welgeteld nul terug gekregen.

Meerdere Amerikaanse miljardairs hebben enkele jaren geen inkomstenbelasting hoeven betalen. Dat staat in een rapport van onderzoeksplatform ProPublica, dat onlangs is gepubliceerd. De documenten hebben betrekking tot de belastingaangiftes van de 25 rijkste Amerikanen. Enkele van de rijkste Amerikanen zoals Jeff Bezos en Elon Musk ‘betaalden amper belasting in verhouding tot hun enorme rijkdom - soms betaalden ze zelfs niets’.

Volgens het onderzoeksplatform waren de miljardairs niet illegaal bezig toen ze aangifte deden van hun belasting, maar maakten ze gebruik van strategieën om belasting te ontduiken ‘die buiten het bereik van normale mensen liggen.’ Zo kon het dat ze hun vermogen van 2014 tot 2018 met 329 miljard euro zagen toenemen, maar over die vijf jaar gezamenlijk slechts 11 miljard euro belasting betaalden. Amerikanen met modale of beneden modale inkomens betalen procentueel een stuk meer belasting dan de strategische rijken. Dat heeft mede te maken met de focus op belastingheffing op loon in de VS, en niet op vermogen.

Echt grote vermogens blijven buiten schot ook in Nederland. Zo kunnen directeuren met een eigen bedrijf miljoenen stallen in box 2, om belastingbetaling uit te stellen of te voorkomen. Het ministerie van Financiën trof in deze ‘pretbox’ vorig jaar 400 miljard euro aan. Deze directeuren kunnen zichzelf een bescheiden standaard inkomen van 45 duizend euro uitkeren, terwijl hun miljoenen onbelast in de bv blijven.

Box 2 nodigt uit tot belastingontwijking en draagt bij aan de vermogensongelijkheid. Terwijl het feest is op de huizenmarkt en beurzen, zijn winsten uit vermogen onbelast. Dat geldt niet alleen voor de overwaarde bij de verkoop van het huis, maar ook voor koerswinsten. Miljoenen stelen kan dus legaal zijn, terwijl je voor een paar tientjes de bak kunt indraaien. De kleine krabbelaars zijn altijd de lul. Die worden genaaid door de Belastingdienst in de toeslagenaffaire. Die kunnen ook geen betaalbare woningen meer vinden, omdat prins Berhard, ja die met die rare bril en niet die andere klootzak met dezelfde naam, die koppen van dode olifanten, leeuwen en antilopen verzamelde voor aan de muur, en andere rijke beleggers die huizen al aan hun portefeuille hebben toegevoegd. Moet je je eens voorstellen wat je met al dat geld zou kunnen doen dat die miljardairs aan de staatskas onttrekken.

En waarom zouden we belasting betalen? Omdat we met z’n allen willen leven in een beschaafde samenleving met goede zorg, waar onze kinderen naar een goede school kunnen en we een leefbare samenleving hebben met niet al te veel criminaliteit. En daar zouden die rijke hufters ook het een en ander aan kunnen en moeten bijdragen.