Batavia 4

Drawing Batavia Sepia

De wederwaardigheden bij de Bataviawerf waar ik in 1993 begon aan mijn loopbaan als beeldsnijder.

Na een geweldige tijd op de Bataviawerf volgde ik bij de ROC (Regionaal Opleidingen Centrum) een 4-jarige opleiding timmeren. Vier dagen in de bouw en één dag naar school, geen dag was hetzelfde. Ik maakte als timmerman deuren, daken, kozijnen, trappen en vloeren, maar ook betonfunderingen. Ik stelde prefab-elementen en hing deuren en ramen af in de nieuwbouw. Als ik aan het einde van de dag naar huis ging hadden we weer een woning, kantoorgebouw of een heel huizenblok uit de grond gestampt. Ik was acht jaar lang timmerman in de bouw en in het weekend werkte ik als vrijwilliger in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.

Een aantal jaren heb ik als beeldsnijder op het Scheepvaartmuseum Amsterdam gewerkt. Tenslotte vroeg men of ik als docent wilde optreden om een aantal mensen de basisbeginselen bij te brengen van het mooie beroep beeldsnijden. Een van de leerlingen wilde een traditioneel tijgerjacht snijden, met een maharadja en bedienden en jagers op een stoet aan olifanten op zoek naar een Bengaalse tijger. De karavaan moest geplaatst worden op een kolossale houten schildpad en zou geschraagd worden door twee reusachtige papagaaien. Hij zag het helemaal zitten, maar dat was nog niet alles. Als je je oor op het snijwerk te luisteren legde dan hoorde je blijde zang vol jubeltonen, ’t schone nachtegalenlied. Ik vond het een ambitieus plan en zei: ‘Goed, laten we met één olifantje beginnen’. Elke reis begint tenslotte met de eerste stap.

Hij had er thuis hard aan gewerkt en kwam het leslokaal binnen met een olifantje wat meer leek op een miereneter, maar dan zonder slurf en het staartje was hij onderweg in de tram verloren. Hij ging wat anders snijden. 

De omslag kwam toen ik in 2003 solliciteerde op de baan van leermeester op de Bataviawerf. Ik werd aangenomen en dacht snel het schip de 7 Provinciën af te bouwen en de rest van mijn leven beelden te snijden. Dat liep toch anders.

Tekening Batavia, Bert van Leeuwen

Wordt vervolgd