Avocado's

Avocado's

Plastisch chirurgen roepen supermarkten op om een waarschuwingslabel met een zogeheten ‘ontpit-instructie’ te plaatsen op avocado’s.

Dat meldt onlangs de NVPC, Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. De beroepsgroep zegt dat mensen steeds vaker met snijwonden in het ziekenhuis belanden door het ontpitten van een avocado met een mes.

Avocado's zijn lekker en gezond, maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Jaarlijks lopen zo'n 8000 Amerikanen een verwonding op bij het openen van de vrucht, blijkt uit Amerikaans onderzoek. En ook in Nederland gaat het geregeld fout.

De wond is bovendien altijd op precies dezelfde manier veroorzaakt. Iemand neemt de avocado in één hand en wipt met de andere hand de pit eruit met een mes. Als de avocado dan wegglijdt, maakt het mes een klein steekgaatje in de hand, waardoor enkele vingerzenuwen beschadigen. Patiënten moeten daar dan aan geopereerd worden.

De artsen zien een toename van letsel door verkeerde ontpittechnieken. Volgens plastisch chirurgen onderschatten avocadoliefhebbers de risico’s van het hanteren van een verkeerde ontpitmethode. Terwijl de wond gemakkelijk te voorkomen is: ontpit niet met een mes, maar met een lepel. De NVPC hoopt dat supermarkten die waarschuwing verwerken in een instructiesticker op de vrucht.

Top drie van gevaarlijke vruchten:

1 Avocado’s

2 Bananen(Schil)

3 Duitse Kiwi’s*

* Kookiebizar, 16/10/2018, De Duitse kiwi onderscheidt zich van de andere kiwi’s door de geblokte snor.

Recept voor 2 tot 3 personen

Avocadosoep

Ingrediënten

Avocado, courgette, sjalotje, 750 ml groentebouillon van tablet, scheutje olijfolie, feta en eventueel wat peterselie om te garneren.

Bereiding

Snijd de courgette in blokjes. Verhit de olie in een pan en fruit het sjalotje. Voeg de courgette toe en bak al roerend 3 minuutjes. Schenk de bouillon er bij en kook de courgettes 5 minuutjes. Snijd de avocado doormidden om de pit en draai de twee helften los, verwijder de pit met een lepel, schil de avocado en prak het vruchtvlees grof met een vork. Haal de staafmixer door de soep en voeg de avocado toe en mix deze er nog kort door. Snijd de feta en peterselie in kleine stukjes en serveer bij of in de soep. De soep is zowel warm als koud lekker. Eet smakelijk.