Anne Frank

Anne Frank

Anne Frank en de zeven onderduikers in het Achterhuis zijn op 4 augustus 1944 opgepakt, op hun schuilplaats aan de Amsterdamse Prinsengracht, waar ze bijna 25 maanden lang verborgen hebben gezeten.

Mij kwam het nieuws ter ore dat ze waarschijnlijk zijn verraden door notaris Arnold van den Bergh, lid van de Joodse Raad in Amsterdam. Hij beschikte over een lijst met onderduikadressen, die hij heeft doorgegeven aan de Duitse Sicherheitsdienst, in ruil voor bescherming van zijn gezin. De Joodse Raad was in het leven geroepen op initiatief van de Duitse bezetter in februari 1941, die de joodse gemeenschap in Nederland moest besturen, en werd zo het doorgeefluik van de anti-joodse maatregelen. In september 1943 werd de Joodse Raad feitelijk opgeheven omdat een aantal mensen uit de leiding naar het concentratiekamp Westerborg werden afgevoerd. Toch wisten we al heel lang dat de nazi’s verantwoordelijk zijn voor de dood van de onderduikers, en daar doet de daad van Van den Bergh niets aan af. De grote vraag is in deze: wat zou ik gedaan hebben? Dat weet je natuurlijk niet totdat het je overkomt. Maar het is waardevol om over dit soort dilemma’s na te denken.

En dan zijn daar mensen die niet gevaccineerd zijn en dat moeten ze echt zelf weten, want wie ben ik dat ik de eerste steen mag gooien, daar ook ik niet zonder zonden ben. Maar vergelijk de corona-maatregelen niet met het leed wat de Joden hebben moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog door je te afficheren met een Jodenster op je Facebookpagina of op je kleding tijdens een demonstratie, want dat is zó bezijden de waarheid. Nog afschuwelijker zijn de beelden van Urkers in SS-kleding onder het motto Urkprikthetniet.

Je mag geloven wat je wil, je mag uitdragen wat je wil, je mag je laten inenten of niet. Maar doe het niet voorkomen alsof je als antivaxer wordt afgevoerd naar een vernietigingskamp of dagenlang gemarteld om je mede antivaxers aan te geven en om uiteindelijk te eindigen in een naamloos graf in de duinen of dat kamparts Josef Mengele met je gaat experimenteren. Dat laatste is natuurlijk ook een beetje raar, want hij is al een tijdje dood. Ga het boek van Anne Frank Het Achterhuis lezen om te beseffen waarmee je rondloopt als je een Jodenster op je borst draagt.

Joden kregen de Jodensterren niet gratis. Per ster moest men niet alleen zogenaamde textielzegel inleveren, maar ook nog 4 cent aan de Joodse Raad betalen. En ernstig en met nadruk werd aangeraden de Jodenster niet alleen op de mantel of overjas maar ook op de japon of het colbert te bevestigen, opdat zij zichtbaar is, ook wanneer de mantel of de overjas open is. Kom daar nu eens om; slordig opgespeld op een plastic kinderregenjasje.