
Nadat Lilienthal zich heeft omgekleed betreedt hij zijn laboratorium, wat diep weggestopt is in de bergen van Oostenrijk. Vandaag is de grote dag. Het moment van de doorbraak in het onderzoek ‘Warum Hummeln können sweben’. Doktor A. Lilienthal heeft zich gespecialiseerd in het gedrag van hommels, nadat hij is gepromoveerd op de studie Rassenmorphologische Untersuchung des vorderen Unterkieferabschnitts bei Bienen.
‘Uit al mijn onderzoeken blijkt dat hommels een groot lichaam hebben en relatief kleine vleugeltjes met een vleugeloppervlakte van 0,7 cm2. Ze wegen per stuk 1,2 gram. Volgens de wetten van de aerodynamica is het onmogelijk dat ze zich met deze verhoudingen kunnen verheffen boven het aardoppervlak. Dat ze toch zweven is mogelijk door het trillen van de borstspieren. Hierdoor bereiken ze een temperatuur van 32 graden C. Door het warmer worden van de lucht in de hommel zet de lucht uit,’ vervolgde hij zijn betoog.
‘De verwarmde lucht is lichter dan de koudere lucht die er omheen zit. De kracht van de warme lucht ontstijgt de zwaartekracht. Dit is de reden dat hommels omhoog rijzen. Tevens heb ik bij verscheiden experimenten hun vleugeltjes afgeknipt. Als de hommel met zijn borstspieren trilt schiet hij in de lucht, maar maakt een nogal stuurloze indruk. Met één vleugeltje draaien hommels spiraalachtig omhoog,’ meldt Dr. A. Lilienthal zichtbaar dolgelukkig aan de verzamelde nazi kopstukken.
‘Ook is duidelijk te zien dat hier sprake is van een Überhummel, aan de tekening op de rug,’ doceerde Dr. A . Lilienthal aan zijn publiek wat aanwezig is in verschillende kleuren bruin en zwart gestoken uniformen.
En zo eindigde deze onvergetelijke dag diep weg gestopt in een geheim laboratorium in Oostenrijk, tijdens oorlogsjaar 1944.
Wordt vervolgd.
- Login om te reageren