Woningsdag

Woningsdag

Voordat Willem-Alexander op 30 april 2013 koning werd heette Koningsdag Koninginnedag, omdat we heel lang koninginnen hebben gehad en koninginnedag is voortgekomen uit Prinsessedag.

Prinsessedag was een idee van de toenmalige regering. Doel van deze dag was om de nationale eenheid van het Nederlandse volk te benadrukken en zij vonden dat het koningshuis symbool stond voor onze vaderlandse gevoelens.

Toen Juliana in 1948 koningin werd, viel Koninginnedag voortaan op haar verjaardag, namelijk 30 april. Er was een plechtige gebeurtenis op paleis Soestdijk en heel Nederland eerde Juliana door haar allerlei zelfgemaakte spullen te geven zoals; onderzetters van afgebrande lucifers, gehaakte beddenspreien, kantklos dingetjes, zelfgeborduurde wandkleden, van luciferdoosjes vervaardigde molens, krentenmikken en andere goedbedoelde rotzooi. Toen Beatrix koningin werd heeft ze gezegd dat ze Koninginnedag graag op 30 april wilde blijven vieren als eerbetoon aan haar moeder en misschien ook omdat haar verjaardag midden in de winter valt.

Vervolgens werd Willem-Alexander koning en hij besloot voortaan zijn verjaardag op 27 april te vieren, behalve als die dag op een zondag valt dan vieren we Koningsdag op 26 april. Dit jaar heet het Woningsdag omdat we geen grote manifestaties kunnen vieren vanwege Covid-19. Dus ga maar lekker thuis spijkerpoepen, koekhappen of wc-potten werpen en je ouwe meuk kun je wel op Marktplaats slijten. En als je niets verkoopt dan heb je altijd de foto's nog.