uiteindelijk wordt het beter

Cherry Blossoms

Ik ben gelukkig. Want hoe kun je ongelukkig zijn als je de wereld opnieuw ziet beginnen.

In Nederland woonde een lul en juist hij werd mijn baas. Hij gaf mij een jaarcontract op het mooiste eiland van Nederland, en blind stortte ik me in het avontuur. Na een paar maanden zei hij: ‘Je doet dit niet goed en dat kan wel veel beter en je mag hier wel blijven werken maar voor veel minder geld, en dan moet je vrouw ook maar een baantje zoeken en ik zei: ‘Ik denk niet dat ik dat ga doen,’ en zorgde dat ik met mijn gezin zo gauw mogelijk verdween. Hierdoor was ik wel mijn baan kwijt en werkloos. Even zat ik in zak en as, maar wat bleek de mooiste tijd moest nog komen en het is inderdaad waar: Soms moet je door een diep dal om tenslotte boven te komen.

In Rusland is een man die eerst hoofd was van de geheime dienst en nu als president de gehele Russische bevolking onderdrukt en in China en menig ander land is het niet heel veel beter. In Amerika was ooit een B-acteur, die in cowboy-films speelde en later gouverneur werd in Californië. En dan bedoeld ik niet die sympathieke acteur uit Oostenrijk, maar Ronald Reagan*. Ronnie werd in oktober 1971 uitgenodigd door toenmalig president Nixon en dit gesprek werd door Nixon opgenomen op band. Ze spraken elkaar na de erkenning van China door de VN. Reagan klaagde tegenover Nixon over feestvierende Afrikaanse gedelegeerden en zei: ‘Ik heb het gisteravond op televisie gezien. Die apen uit die Afrikaanse landen. Die stakkers hebben er nog steeds moeite mee om op schoenen te lopen!’ (Nixon lacht)

Toen Ronald Reagan president werd van De Verenigde Staten van Amerika sneed hij op de uitgave van sociale voorzieningen, armoedebestrijding, het ziekenfonds, steun voor kansarme, schoollunches en voedselbonnen en vernietigde de vakbonden. En door de grootscheepse belastingverlagingen vond in de VS de grootste herverdeling plaats sinds 1900. De rijkste 1% bezit momenteel meer dan 90% van alle Amerikanen bij elkaar. Daar schrok ik eigenlijk wel van, want het leek mij zo’n aardige man. En toch kon het altijd nog erger doordat Trump aan de macht kwam, maar uiteindelijk wordt het beter.

Af en toe moet je door een dal om boven te komen, maar als je daarin niet geloofd dan kun je beter stoppen.

* The Reagans. Vierdelige documentaireserie over de vele onbekende kanten van Ronald Reagan als president in het Witte Huis en zijn vrouw Nancy.