Thunderbird 2

Thunderbird 2

Thunderbirds is een Britse sciencefiction serie, gemaakt in de jaren zestig. De serie draait om de organisatie International Rescue, die als doel heeft rampen te bestrijden met geavanceerde machines. Ik speelde buiten op het grasveldje bij een sloot met mijn Thunderbird 2.

Mijn groene futuristisch vliegtuig van plastic die containers kon vervoeren was gecrasht tussen de kolenschoppen van mijn vader, nadat ik door zijn krant was gevlogen alsof het een geluidsbarrière was. Uit schuldbesef had hij een hele dure metalen Thunderbird 2 gekocht van het merk DINKEY TOYS.
 
Op de televisie schoven de telescooppoten mechanisch uit, maar ik moest een knopje indrukken en dan sprongen ze pas tevoorschijn. Als je een fluitend geluid maakte kon je de container op de grond zetten en daar zat een gele duikboot in: Thunderbird 4 of De Mol, die gigantische gangen kon boren. Ik was juist op weg naar een noodgeval en in mijn opgeheven hand vloog Thunderbird 2 haar ongeluk tegemoet.
 
Het was dit begerenswaardig object dat de aandacht trok van een aantal opgeschoten jongens die zich liepen te vervelen. Een van hen pakte mijn vliegtuig af en gooide hem met een boog in de sloot en zei ‘Ook dat nog. Het kan niet eens vliegen.’
In een waas van tranen zag ik hoe mijn vader op die jongen toe liep. Hij pakte hem bij zijn blouse en gaf hem een klap voor zijn hoofd. Het was pedagogisch-didactisch niet echt verantwoord, maar het was wel mijn vader, mijn held.
Nog hoor ik die stinkerd in de verte roepen ‘Ik ga me vader halen.’
‘Alle honderd’ riep mijn vader.
‘Mijn vader is bij de politie.’
‘Ja, zeker in de gevangenis.’
Ik keek naar mijn vader. Die was onkwetsbaar.