
Toen ik op de Grafische MTS in Amsterdam zat van 1973 tot en met 1978 gingen we vaak naar het Stedelijk Museum.
In 1953 startte Edward Kienholz een galerie in Los Angeles. Hier begon hij houten reliëfs te maken waarin hij allerlei voorwerpen verwerkte. Kienholz was de voorloper van de Pop Art in Los Angeles.
Hij creëerde The Beanery, een inloopkunstwerk, geïnspireerd door de gekostumeerde tableaux vivants in dorpskerken en schuren uit zijn jeugd. De bezoekers in The Beanery hebben hoofden als klokken, de tijd is ingesteld op tien voor tien. Alleen het model van Barney, de eigenaar, heeft een echt gezicht. Het hele werk symboliseert de overgang van de echte tijd naar de surrealistische tijd in de bar, waar mensen tijd verspillen, tijd doden, tijd vergeten & tijd negeren.
Het café is een replica van The Original Beanery, een trefpunt van kunstenaars in Los Angeles, op tweederde van de originele grootte. De macabere sfeer van vergankelijkheid in het werk wordt behalve door het langzaam vergaan van de materialen versterkt door; achtergrond geroezemoes, de muziek en de typische kroeglucht die door de ventilator wordt verspreid.
Omringd door kunst was ik even in een andere dimensie, na afloop liep ik de gewone wereld in, die niet meer dezelfde was.
The Beanery 1965
Assemblage: gegoten polyesterhars figuren, meubilair, klokken, rekwisieten, elektrisch licht & geur.
2,53 x 6,70 x 1,90 meter
- Login om te reageren