Slechtvalk

Peregrine Falcon

Een collega wees me er laats op: ‘Kijk een slechtvalk.’ Toen ik keek was ie net achter de zendtoren verdwenen. Maar ja daar was ie, een slechtvalk. ‘En wist je dat ze een snelheid kunnen halen van 360 kilometer per uur?’

Slechtvalken hanteren een territorium van 2 kilometer. Daar houden ze zich ook aan, want als ze elkaar tegenkomen, is de kans groot dat er één het loodje legt. Aan voedsel geen gebrek. Dikke duiven voor het oprapen, maar ook spreeuwen, kauwtjes en halsbandparkieten staan op het menu van de slechtvalk. De vogel is een geweldige jager die zich op topsnelheid op zijn prooi stort.

Het broedsel bestaat doorgaans uit drie of vier eieren die na een maand uitkomen. Daarna blijven de jongen nog een maand op het ­ouderlijk nest om zich voor te bereiden op een zelfstandig bestaan. Vanwege de hoge snelheid die zij kunnen behalen is de eerste vlucht van de jonge slechtvalk vergelijkbaar met een ritje van een tiener zonder rijbewijs in de auto van Max Verstappen. Het gaat nogal eens mis. De jonge vogels zijn sterk en hebben mooie vleugels, maar ze hebben geen idee wat ze er mee moeten doen, 360 kilometer per uur.