Slakken

Slak

Slakken of buikpotigen danken hun naam aan de gespierde onderzijde van het langwerpige lichaam, die voor de voortbeweging zorgt. Slakken zijn de enige weekdieren die ook op land leven.

De meeste slakken leven in zee en daarnaast leeft een deel van de soorten in zoet water. De slakken zijn in te delen; in slakken met een huisje (huisjesslakken) en slakken zonder huisje (naaktslakken), soorten die door kieuwen en andere die door longen ademen, er zijn aaseters, planteneters, afvaleters en zelfs op prooien jagende vleeseters.

Je kent misschien de uitdrukking ‘Op iedere slak zout leggen’, d.w.z. op alle kleinigheden commentaar hebben. Nu dat heb ik eens geprobeerd en ik strooide een rijkelijke hoeveelheid zout over een naaktslag en er bleef niet anders over dan een zeer snel oplossende naborrelende natte substantie.

De eerste herkenbare slakken stammen uit het Cambrium. Slakken worden gekenmerkt door een enkele schelp die meestal windingen heeft. De meeste slakken zijn tweeslachtig, ze kunnen van gescheiden geslacht zijn, maar ook hermafrodiet.

Doordat slakken vaak een verkalkt huisje hebben, zijn er van deze diergroep veel uitgestorven soorten bekend, die gebruikt worden als gidsfossiel.

Waar zou hij heengaan

in deze zware regen

zo’ n eenzame slak?

Issa