Russian warship, go fuck yourself!*

Russian warship, go fuck yourself!

Oorlog in Oekraïne

De Russische invasie van Oekraïne begon op 24 februari 2022 en betekende een escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog die sinds 2014 gaande is.

In de vroege ochtend van 24 februari kondigde de Russische president Poetin, in een toespraak een speciale militaire operatie aan, want er is geen sprake van een oorlog, op deze leugen staat 15 jaar gevangenisstraf. Vrijwel meteen na de oratie ontploften kruisraketten in kinderziekenhuizen, flatgebouwen en woonwijken in Oekraïense steden. Rusland stelde dat de aanvallen uitsluitend gericht waren op militaire doelen.

De invasie wordt internationaal breed veroordeeld. Landen reageerden met een scala aan sancties tegen Rusland. Diverse grote bedrijven begonnen met een boycot van Rusland en Wit-Rusland en Poetin is geen erevoorzitter en ambassadeur meer van de internationale judofederatie. Er vonden wereldwijd protesten plaats, ook in Rusland zelf, waar demonstranten massaal worden gearresteerd en de Russische regering de repressie van onafhankelijke media opvoert. Op 27 februari dreigde Poetin impliciet met de inzet van kernwapens. Europese regeringen kondigden aanmerkelijke investeringen in de eigen krijgsmacht aan, vooral Duitsland dat een eenmalige investering van 100 miljard euro in de Bundeswehr aankondigde. Op 10 maart zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat Rusland Oekraïne niet had aangevallen.

Twee weken na het begin van de invasie meldde de VN dat er al meer dan 2 miljoen mensen uit Oekraïne waren gevlucht. Men sprak van 's werelds snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog en een ieder vraagt zich af waar draait dit op uit.

*) Op 24 februari maakte de Oekraïense grenswacht bekend dat Russische marineschepen een aanval op Slangeneiland waren begonnen. Russische oorlogsschepen bombardeerden het eiland en droegen Oekraïense soldaten op om zich over te geven. Hun antwoord: ‘Russian warship, go fuck yourself!’ Daarna landde een detachement Russische soldaten en die namen de controle over op Slangeneiland.