Pyromaan

Gemeentehuis Wormerveer

‘Hier heb je een doosje lucifers kun je buiten spelen,’ zei ik tegen de man die veroordeelt was wegens brandstichting en ons tot stilte maande in de dorpsbioscoop.

Hij had in 1975 het gemeentehuis van Wormerveer in de brand gestoken en nog wat andere panden.  Het gemeentehuis stond tijdelijk leeg, omdat in 1974 een aantal gemeenten o.a. Wormerveer waren opgegaan in gemeente Zaanstad. Onze brandstichter was altijd als eerste aanwezig als de brandweer arriveerde. Het was een zwakbeschaafde sul.

Toen ik door het bos naar huis fietste stond daar een reus van een man met twee herders. Ze waren niet aangelijnd en hij maande ze om van het fietspad af te komen. Eén sleurde hij aan zijn halsband van de weg. De ander bleef ondanks zijn geroep midden op het pad staan. Ik moest voor de hond diep in mijn remmen knijpen en zei: ‘Zeker een Belgische herder’. Hij sleurde ook deze hond aan zijn halsband weg en zei: ‘Bijna’. Ik wilde vragen of hij bedoelde of de hond uit Limburg kwam, maar het leek me verstandig om gewoon verder te fietsen zonder wat te zeggen.