Potemkin

Potemkin

Ooit had hij van een oom, een beroemd zeevaarder, het model van een schip gekregen. Het was minstens anderhalve meter lang en stelde de befaamde pantserkruiser Potemkin voor. Het schip wat de Russische revolutie inluidde.

Dit was een geschenk aan zijn broer, die helaas veel te vroeg overleden was. Hij gaf het model daarom aan Freek, de zoon van zijn broer, die er in eerste instantie verguld mee was.

De pantserkruiser Potemkin was een Russisch slagschip dat in de vaart werd genomen in 1904 en bekendheid verwierf na de beruchte muiterij in 1905, waar de voltallige bemanning in opstand kwam tegen haar officieren. Later is dit verhaal verfilmd in 1925 door de wereldberoemde Russische regisseur Sergei Eisenstein.

Nadat Freek op een feestje was geweest en diezelfde oom hem tot tweemaal toe had beledigd en ze aan het einde van het festijn met ruzie uit elkaar gingen kwam hij de volgende ochtend verward en boos uit zijn bed en heeft hij eerst alles wat hij er makkelijk vanaf kon trekken er afgetrokken en daarna heeft hij het schip in drieën gezaagd en in de plastic vuilcontainer voor restafval gestopt. En dat was het droevige einde van het slagschip Potemkin.

Het heeft vijf jaar gekost om het modelschip Potemkin te vervaardigen, maar werd in luttele minuten verwoest.