Parelhoen

Guineafowl

Parelhoenders worden ook wel stipkippen genoemd en komen oorspronkelijk uit Afrika.

Een parelhoen heeft een kale kop met rode lellen en witte stippen op een donker verenkleed en lijkt enigzins op een kalkoen. Parelhoen heeft een lichte wildsmaak, maar wordt ook gehouden als siervogel in parken en kinderboerderijen.

Op 6 maart 1957, Independence Day, werd Ghana een zelfstandig land na eeuwenlange koloniale overheersing door o.a. Portugal, Nederland & Groot-Brittannië. De Europeanen waren in eerste instantie geïnteresseerd in goud, maar de Ghanese kust werd later het centrum van de slavenhandel.

Independence day is een feestdag en wordt gevierd met de hele familie, men legt grote afstanden af om bij elkaar te komen. Eten speelt een grote rol en op deze dag staat traditioneel parelhoen op het menu van de Ghanezen. Kwame Nkrumah, Ghana’s eerste president nadat Ghana op 1 juli 1960 een republiek werd, at een geschonken parelhoen niet op. De volgende president Jerry Rawlings gebruikte het woord gratie voor een parelhoen. De huidige president Nana Akufo-Addo, die in december 2016 de presidentsverkiezingen won, gaf als eerste officieel gratie aan een parelhoen.

Sindsdien is Independence Day ook een beetje Guineafowl Day (parelhoendag).