Paradijs

Paradijs

Het paradijs is geen idyllische toestand die wij alleen na de dood kunnen bereiken, ons gegeven door de goden. Het paradijs is waar wij schoonheid zien waar andere lelijkheid zien, waar wij de waarheid brengen waar andere alleen bedrog ervaren, waar wij integer zijn, waar anderen zich gedwongen voelen om compromissen te sluiten.

De achterdocht, competitie en agressie die wij ieder dag om ons heen waarnemen is het resultaat omdat vriendelijkheid en goedheid vertrapt wordt door hebzucht en wrok. We leven in een wereld waar wij met elkaar vechten om de zitplaats van de chauffeur in de autobus.

Ik schaats tussen de weilanden langs het bevroren watermolentje, een baken in het verstilde landschap. Onderweg ontluikt een huisje uit het sprookje van Hans en Grietje het panorama. Vol met lekkers op het dak en de muren. Ik passeer de betoverde woonst en zie in de verte een schip met prachtig mooi beeldsnijwerk aan de horizon van het landschap liggen en ik weet dat ik op de goede weg ben. Snel en zonder geluid ga ik die richting op, buig de sloot in, langs de dijk over het zwarte ijs, langs het fluisterend riet. Terwijl de zon in duizend kroonluchters weerkaatst en het licht ricocheert tegen de prachtig gestuukte en beschilderde plafonds. Wanden behangen met schilderijen van de grote meesters uit vervlogen tijden. Vensters met uitzicht op de hele wereld. Tropische vissen zwemmen door de lucht en ik hoor vogels zingen en zie vlinders die van bloem naar bloem vliegen.

Mensen lachen en applaudisseren. Ik ben omringt met diegene, die ik ken van vroeger en nog steeds mis, en familie en vrienden en samen betreden we het land; ‘Waar iedereen van houdt en voor iedereen anders is’. Terwijl ik dit beleef kijk ik uit op een prachtig mooi strand met in de verte eilandjes die in de oceaan dobberen terwijl de zon op- en ondergaat. Ik zwem tussen kersenbloesems die wijken en een Noorse hemel van pastelblauw en zeegroen met een vleugje Italië onthullen.

We moeten de wereld waarnemen op een manier die gekenmerkt wordt door moed, inzicht, vreugde en creativiteit. Het paradijs is tenslotte een geestestoestand en geen oord.