Mijn nieuwe Bril

Meerkoet

Meerkoet bezien met mijn nieuwe bril

Voortdurend was ik op zoek naar mijn bril die telkens boven op mijn hoofd bleek te zitten. Mij werd door de opticien multifocale glazen aangeraden.

Al in de tweede week van april begonnen de eerste bloesems uit te vallen en nog voor Koningsdag ritselden de vergeelde zaadlobben over de gracht bij elke auto die voorbij stoof. Op de derde dag van mei stak een noordenwind op. Het leek of er een hagelbui woedde, zo dicht was het gordijn van bleke blaadjes die uit de takken van de bomen stroomden. In de ochtend trokken watervogels zwarte strepen door het bladerentapijt dat het water grotendeels aan het zicht onttrok. Meerkoeten hadden aan de kant van de gracht een nest gebouwd van zwerfvuil, mondkapjes, kranten en rood/witte afzetlinten zoals vroeger van riet, takjes en waterplanten. 

De brillenman gaf mij het advies: ‘Draag de bril continu en dat een paar dagen lang.’ Buiten betrad ik in lsd gedrenkte verwarrende wereld. Nauwelijks kon ik andere weggebruikers ontwijken, vergreep me aan mijn lesbische buurvrouw, omdat ik dacht dat ze mijn eega was, die daar niet van gediend was en ik verdwaalde op lest zonder plattegrond in mijn eigen broekzak.

De zomer was nog maar net begonnen en het werd middag. Op de gracht waaraan ik woonde kwam een politieagent voorbij kaarsrecht gezeten op een hoog en donkerbruin paard met geknipte staart. Stapvoets paradeerden ze langs de Oudengracht en het duurde lang voordat ze uit het zicht waren verdwenen. De geur van zweet en hooi bleef geruime tijd in de lucht hangen.

Natuurlijk stond ik met mij schoenen tot aan mijn enkels in de vers dampende stront, die het paard van de gezagsdrager had achter gelaten, dankzij mijn nieuwe bril, op het moment dat ik uit mijn woonst stapte. Nadat ik de geurende massa zo goed als mogelijk van mijn molières had uitgesmeerd over de straatstenen ging ik naar de brillenwinkel. ‘Hoe hield u het vól?’, vroeg de opticien vol verbazing toen bleek dat hij mij per ongeluk een bril van een andere klant met precies hetzelfde montuur had meegegeven.