Marten Toonder

Olivier B. Bommel en Tom Poes

Marten Toonder was een Nederlands stripauteur. Hij kreeg bekendheid als schrijver en tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes.

Vanaf 1941 verschenen de zogeheten stripromans die Toonder het meest bekend hebben gemaakt, met als hoofdpersonen Tom Poes en Olivier B. Bommel, ook wel heer Bommel genoemd. De striproman heeft een eigen, karakteristiek formaat: een paginabrede band van plaatjes met daar onder de tekst, geen tekstballonnen. Hierdoor wordt de aandacht bij de plaatjes niet afgeleid en krijgt de tekst een eigen leven. Daarnaast zijn ook verhalen verschenen als gewone ballonstrip in het stripweekblad Donald Duck.

De beste verhalen kenmerken zich door subtiele humor en een min of meer verborgen maatschappijkritiek zoals zichtbaar in o.a. De Bovenbazen, natuurlijk de fantastische tekenstijl met oogverblindende tekeningen, krachtige penvoering en subtiel gebruik van het puntraster.

De combinatie van tekst en afbeeldingen die zijn Bommelverhalen kenmerkt, plaatst Toonders werk in het stripgenre; zijn virtuoze taalgebruik verleent het literaire kwaliteit en wordt gekenmerkt zowel door archaïsmen, verouderd taalgebruik, als ook neologismen, ironie, overdrijving, komische namen, het gebruik van clichés en het gebruik van kromme taal door bijvoorbeeld professor Prlwytzkofsky.

Veel van de uitdrukkingen uit de verhalen zijn mettertijd deel geworden van Nederlandse taal zoals o.a.: Kommer en kwel, Als je begrijpt wat ik bedoel, Een eenvoudige doch voedzame maaltijd, Geld speelt geen rol en Verzin een list.