Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen, PvdA

Lilianne (59) heeft een verbrijzelde arm en een slecht zittend kunstgebit, maar probeert haar huishouden zo veel mogelijk zelf te doen. Daarnaast zorgt zij voor haar vriend, Franske (60) die dementie heeft en thuis woont.

Een keer per zes weken logeert hun verstandelijk en lichamelijk gehandicapte dochter in hun woning. Ondanks dat Lilianne het tamelijk druk heeft, vindt zij ook nog tijd om vrijwilligerswerk te doen. Dat ze haar arm niet goed kan gebruiken is lastig als Lilianne de bovenste plank wil schoonmaken of bij het dweilen of ramen zemen. Gelukkig hebben ze momenteel nog een huishoudelijke hulp, die binnenkort wordt wegbezuinigd. Alhoewel Lilianne sinds kort haar bloedkoralen armband met antiek roodgouden kapittelslot van haar moeder kwijt is. De was ophangen kan zij zelf. Daar heeft zij een trucje voor: Zij houdt de knijpers tussen haar tanden terwijl zij met één hand een sok op het waslijn legt.

Natuurlijk is de dementie waaraan haar vriend lijdt, soms wel een belasting, bekende zij. Franske was vroeger timmerman, totdat hij van drie hoog naar beneden was gevallen en met een dwarslaesie werd thuisgebracht en vanaf die tijd een liggend bestaan leidt en toen werd hij ook nog dement. Net als veel dementerenden vraagt Franske vaak een aantal keer hetzelfde achter elkaar. ‘Wat doe je? Wat doe je? Wat doe je? Wat doe je? Wat doe je? Wat doe je? Wat doe je?’ Zodat zij daar af en toe helemaal gek van wordt.

Haar adoptiedochter heeft het geestelijk niveau van een peuter. Soms kampt ze met depressies of woedeaanvallen. Ze ziet en hoort slecht. Maar het gaat goed met haar, want ze woont op een fijn plekje en heeft leuk werk. Ook haar zoons Lodewijk en Job gaan regelmatig bij haar dochter langs, maar Lilianne weet niet of zij daar wel zo blij mee moet zijn. Na die bezoekjes beweegt haar dochter haar gebaalde vuist tot gekmakends toe op en neer en maakt een fluitend geluid.

Lilianne heeft altijd zuinig geleefd en gespaard om extraatjes zoals vakanties van te betalen. Dit jaar gaat zij een dagje naar de Apenheul in haar eentje of misschien wel met haar nieuwe vriend Jesse. In het prachtige, groene dierenpark loop je tussen de apen! Dat laatste is hard nodig om het vol te houden, vindt Lianne.